photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Gervan | all galleries >> Travel >> Suriname >> Commewijne >
previous | next

MariŽnburg is een voormalige suikerrietplantage, -fabriek en kampong, gelegen in het Surinaamse district Commewijne.

MariŽnburg is in 1745 als suikerplantage gesticht door Maria de la Jaille. Na diverse malen van eigenaar te zijn verwisseld, werd de plantage in de 19e eeuw een koffieplantage. In 1882 werd de plantage, die destijds verlaten was, gekocht door de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM). De NHM wilde hier een centrale suikerfabriek vestigen die het suikerriet van de omliggende plantages moest verwerken. Voor de aanvoer van het suikerriet werd een twaalf kilometer lange spoorweg aangelegd, de eerste spoorverbinding in Suriname. Op 23 oktober 1882 werd de suikerfabriek geopend.

Opstand

Een van de plantages haakte af, en voor de overige was de productie niet lonend. Om de enorme suikerfabriek draaiende te houden kocht de NHM de plantages op. Ook op MariŽnburg zelf werd nu suikerriet geplant. De NHM haalde Javaanse contractarbeiders uit toenmalig Nederlands-IndiŽ. De eerste Javanen arriveerden op 9 augustus 1890 in Paramaribo en werden vandaar naar MariŽnburg gebracht. Ook hindoestanen uit Brits-IndiŽ werkten op MariŽnburg. Op 2 juli 1902 brak onder hen een staking uit omdat de NHM erg lage lonen betaalde. Directeur James Mavor werd op 29 juli door de arbeiders achtervolgd en omgebracht. Dezelfde dag arriveerde een detachement van het Koloniale Leger op MariŽnburg. Op 30 juli werden arrestaties verricht, waarna woedende arbeiders optrokken naar het kantoor. Toen vervolgens op de muitende arbeiders het vuur werd geopend vielen er 17 doden en 39 gewonden. Van de gewonden bezweken er later nog zeven. Ter herinnering aan de opstand werd door vicepresident Ramdien Sardjoe op zondag 30 juli 2006 op MariŽnburg een monument onthuld, op initiatief van de Stichting Gevallen Helden 1902.

Gesloten

De suikerfabriek produceerde naast rietsuiker ook rum en beschikte vanaf 1957 over een raffinaderij waarmee kristalsuiker kon worden geproduceerd. In 1964 werd de fabriek verkocht aan de N.V. Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam. MariŽnburg leverde onder andere melasse aan Suriname Alcoholic Beverages (SAB) dat hieruit MariŽnburg Rum produceerde.

De fabriek is in 1986 gesloten. Het fabrieksterrein en de fabriekshallen zijn nu een trekpleister voor toeristen, ondanks de vervallen staat waarin het geheel zich bevindt. Tot de sluiting was MariŽnburg een overheidsbedrijf en wettelijk zijn de ex-arbeiders nooit ontslagen. Zij leven onder armoedige omstandigheden in de krotten van de voormalige arbeiderswoningen.(Bron: Wikipedia)


other sizes: small medium large
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment