1.Mei alb 2.Phalaris 3.Ovaz decorticat 4.Amestec
Canarii sunt pasari granivore, hrana de baza constituind-o semintele. In principiu e vorba de un amestec de seminte fainoase si oleaginoase, in proportii diferite, in functie de perioada ciclului biologic.
Dintre semintele fainoase amintesc: glantul(lucioasa sau phalaris), mei (alb, rosu, etc.), ovazul decorticat. Ele se afla intr-un procent destul de ridicat intre 70%-80%, in special glantul.
1.Floarea-soarelui 2.In 3.Canepa 4.Rapita
Restul semintelor din amestec este dat de cele oleaginoase: niger, rapita, canepa, in, perilla, floarea-soarelui. Rapita are o valoare deosebita, fiind preferata mai ales de pui, procentul in amestec fiind mai mare in perioada de reproducere.
Niger
Pentru cei care detin mai multe pasari, recomandarea mea este sa adapteze amestecul in functie de nevoile pasarilor. Astfel in perioada de crestere a puilor sa existe o varietate cat mai mare de seminte(pe langa amestecul de baza seminte ale plantelor salbatice, chia, perilla). In perioada de naparlire sa creasca proportia de seminte oleaginoase(in, canepa, floarea-soarelui) pentru a da luciu penajului, iar in perioada de repaus crestem proportia de fainoase pentru a evita obezitatea, mai ales cand nu dispunem de voliere unde pasarile consuma mai multa energie.
02-DEC-2008
Amestecuri de seminte
In acest moment se gasesc si la noi amestecuri de seminte de foarte buna calitate. Eu le prefer pe cele de la Versele Laga si am sa ma opresc asupra doua variante pe care am sa le prezint din punctul de vedere al compozitiei.
Canaries Premium
1k-2,5kg-20 kg
Phalaris – 58%
Rapita – 10%
Niger – 6%
In – 5%
Ovaz decorticat – 5%
Canepa – 2%
Perilla – 2 %
Seminte pl. Salbatice – 2%
VAM(vitamine, aminoacizi esentiali, minerale) peleti – 8%
Cochilii scoici – 2%
Canary Light
25 kg
Phalaris – 76%
Rapita – 12%
Ovaz decorticate – 5%
In – 4%
Canepa – 2%
Niger -1%
Perioada de reproducere si naparlire: 50% Canaries Premium + 50% Canary Light
Perioda de repaus: Canary Premium Light
Pasarile pregatite pentru concurs: Manitoba Platinum(90% phalaris, restul niger, canepa si perilla)
Aportul proteic
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este aportul de proteine animale, care in natura este asigurat de insecte in principal. In conditii de captivitate, cel mai la indemana aliment cu un continut proteic ridicat este oul de gaina fiert tare (10-15 min) pentru coagularea proteinelor. Acesta intra in compozitia la asa numita “mancare moale”. Este deosebit de importanta mai ales in perioda de reproducere, asigurand stimularea reproducatorilor si este esentiala in dezvoltarea normala a puilor. Exista acum si preparate comerciale de calitate(denumit generic "pesmet") care se impart in trei categorii: uscat de mentinere - pentru perioada de repaus(continut proteic scazut), uscat de reproducere - indicat in perioada de crestere a puilor(continut proteic peste 16%) si umed - care se administreaza in perioada de naparlire(mai bogat in grasimi, care il fac mai apetisant si ajuta la transportul luteinei, canthaxantinei si carotenoizilor cu rol in intensificarea culorii galbene, respectiv rosii). Aceste preparate se folosesc umezite cu apa sau suc de fructe, eventual imbunatatite cu ou fiert(variantele uscate). Cele umed e se folosesc ca atare sau se pot amesteca in proportii diferite cu cele uscate.
Gasiti in imaginea alaturata doua variante de la Orlux(Versele Laga),primul varianta uscata, iar cel de-al doilea umed.
RETETA
Am sa va descriu in continuare reteta pe care o folosesc in ultimii ani cu succes, cu cateva modificari pentru fiecare perioada.
Pentru perioada de repaus:
Se fierbe un ou timp de 15 minute, se curata de coaja care se piseaza in fragmente mici si se adauga la albusul si galbenusul date pe razatoarea marunta. Fiecare ou se amesteca cu 100g de Eggfood dry canaries de la Orlux(Versele-Laga) si eventual la canarii cu factor rosu se mai poate adauga niste morcov crud tot asa ras pe razatoare. Acest amestec se poate imbunatati adaugand cazeina produsa prin coagularea a 400 ml de lapte. Aceasta se obtine turnand o lingura de otet de mere in momentul fierberii laptelui si lasand sa mai clocoteasca inca 2 minute. Coagulul se aduna intr-o sita, se lasa sa se scurga de apa si sa se raceasc apoi se adauga compozitiei. Se administreaza de doua ori pe saptamana.
Perioada de reproducere:
Procentul de ou creste in primele zile de viata ale puilor scazandu-l treptat astfel incat in momentul intarcarii la 35 de zile raportul ou/Eggfood dry este cel de mai sus: 1ou/100g . “pesmet”. Se adauga un complex multivitaminic – eu folosesc Breedmax, dar la fel de bine merge de exemplu Ferti-vit sau Omni-vit(Orlux). Se administreaza zilnic, iar femelelor cu pui este bine sa li se schimbe de 3 ori pe zi.
Perioada de naparlire:
Se adauga in plus 50g de Gold patee canaries Orlux(Versele Laga) si un complex multivitaminic de genul Mutastress(Chemivit) sau Muta-vit(Orlux). Pentru intensificarea culorii la canarii galbeni se foloseste luteina regasita in produsul Yel-Lux(Orlux), iar pentru cei rosii canthaxantina si Beta-carotenul din Can-tax(Orlux) in doze de 1g la 100g de mancare moale.
ATENTIE! NU FOLOSITI ACEASTA MANCARE DECAT O SINGURA ZI!
Datorita continutului de ou este foarte perisabila si e preferabil sa fie administrata in tainuri mai mici, de trei ori pe zi la femelele care au pui, o data pe zi la cele care fac oua (administrarea se opreste dupa cel de-al patrulea ou si reincepe inainte cu doua zile de eclozarea puilor) si o data pe saptamana la restul pasarilor. Mancarea moale se va tine tot timpul in frigider sau in congelator daca ati facut cantitati mai mari!
Nutreturi verzi
La aceasta hrana de baza, ca suplimente pot sa se adauge nutreturile verzi. Conditia esentiala atunci cand se folosesc nutreturi verzi este sa fie bine spalate pentru a elimina orice urma de pesticide, iar apoi zvantate de apa pentru a evita deranjamentele intestinale. Trebuie sa fie bine coapte si in cantitate care poate fi consumata in aproximativ o ora. Nu exgerati cu ele si le dati un singur fel pe zi, repet deoarece pot produce colite de fermentatie care pun in pericol viata pasarii.
Dintre nutreturile verzi puteti sa le oferiti felii de mere, pere, gogosari sau frunze de spanac, papadie. Evitati salata care nu are valoare nutritiva fiind 90% apa si e cea care produce cele mai multe probleme intestinale. Morcovul crud ras pe razatoare este un alt aliment deosebit, mai ales ca prin existenta ßeta-carotenului intensifica culoarea (la fel ca si gogosarul) la canarii rosii.
Canthaxantina + ßeta-caroten
Canarilor care au factor rosu, pentru mentinerea culorii se recomanda(desi parerile sunt impartite) administrarea in timpul naparlirii, in apa sau in amestec cu mancarea moale preparate comerciale care contin canthaxantina si ßeta-caroten: CarophyllRed, Bogena Intensief, Can-Tax, Rotan etc. E important sa respectati exact dozele recomandate de producator, intensitatea culorii obtinute depinzand de fondul genetic, astfel ca o supradozare nu va avea ca efect decat o imbolnavire a pasarii si nu intensificarea rosului.
Apa
Poate fi adiministrata fara nici o problema apa de la robinet daca este potabila, important este sa fie pastrata 24h in recipiente care sa permita evaporarea clorului. Apa se va schimba zilnic, iar in timpul zilelor toride chiar de mai multe ori pe zi. Apa prea calda nu astampara setea, in timp ce ingerarea de apa prea rece intervine in scaderea productiei de oua. Apa are o importanta deosebita deoarece spre deosebire de alti principii nutritivi nu este stocata in organism prin urmare este nevoie sa fie tot timpul la dispozitie in conditii optime de conservare. Temperatura optima este cuprinsa intre 10-15 grade. Adapatorile trebuie sa fie curatate sistematic evitand formarea de alge sau procesele de descompunere a materiilor organice cu care canarii murdaresc vasele. Este indicat ca de 2-3 ori pe saptamana in apa de baut sa se adauge 10-20ml otet de mere/l apa pentru mentinerea unui ph scazut la nivel intestinal, scazand astfel incidenta uneia dintre afectiunile care se trateaza extrem de greu: megabacterioza.
Os sepia
Osul de sepia trebuie sa fie sterilizat inainte de utilizare este util pentru curatarea si tocirea cicului aducand totodata si un aport de carbonat de calciu necesar in particular femelelor in perioada depunerii oualor.
Saruri minerale si grit
Un aspect pe care trebuie sa il aveti in vedere, chiar daca nu este aliment in mod obligatoriu mineralele si gritul . Pasarile nu au dinti asa ca faramitarea semintelor se realizeaza in stomacul muscular cu ajutorul acestor mici particule de nisip, fara de care digestia alimentelor sufera. Gritul este compus din nisip de mare si cochilii triturate care asigura si ele aportul de carbonat de calciu .
Mai recent se sustine o teorie conform careia canarii nu au nevoie de grit pentru triturare, semintele fiind inmuiate inainte in gusa. Sarurile minerale se administreaza in apa sau in mancarea moale.
Carbunele vegetal este un bun dezinfectant intestinal, dar absoarbe totodata si vitaminele, administrarea lui facandu-se cu moderatie.
Complexe vitaminice
Complexele vitaminice recomandate sunt:
1.Complexul AD3E in perioada de pregatire a reproducatorilor, inaintea imperecherii;
2. Complexul B si C – in perioada de reproducere si naparlire – o data pe luna in cura de o saptamana;
3. Complexele polivitaminice – in perioada de repaus – o data pe luna in cura de o saptamana.