photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Patrick Lönnberg | all galleries >> Kista, Stockholm >> Järvafältet > Minnesstenen på Järvafältet över bussolyckan i Måbødadalstunneln, Norge ( N 59° 24.015', E 17° 55.527' )
previous | next
14 juli 2007 Patrick Lönnberg

Minnesstenen på Järvafältet över bussolyckan i Måbødadalstunneln, Norge ( N 59° 24.015', E 17° 55.527' )

Den 15 augusti 1988 inträffade en katastrofartad bussolycka i Måbødalstunneln, 18 mil öster om Bergen i västra Norge. Ombord på bussen fanns 31 personer – skolelever i årskurs sex i Kvarnbackaskolan
och några av deras föräldrar – på skolresa. I början av en lång vägtunnel upphörde bussens bromsar att fungera. För att bussen inte skulle störta ned för ett stup vid slutet av tunneln, försökte bussföraren minska
hastigheten genom att styra in mot bergväggen. Tolv av barnen, 12 år gamla, och fyra föräldrar inklusive bussföraren dödades. De övriga elva barnen och fyra föräldrar fick mer eller mindre allvarliga skador.
Minnesstenen finns på Järvafältet omgiven av körsbärsträd, en koppling till Astrid Lindgrens Nangijala. I dödsannonsen stod "Vi ses i Nangijala." I Boken "Bröderna Lejonhjärta" träffas bröderna i Körsbärsdalen efter det att de dött.


other sizes: small medium large original auto
share