![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Achtergronden van de Ark gemeente
Een maquette van onze Ark.Ontstaan van de kerk en de gemeente
Bij de foto:
Bijna 50 jaar geleden! De Ark was nog slechts een maquette, naar een ontwerp van architect P. Zanstra. Onder de kaart staat de tekst:
De arke Noachs die gij ziet,
dat is de ark van Noach niet;
het is het schip van uw behoud,
de kerk waaraan gij medebouwt.
(N.B. Het meebouwen had betrekking op het Bouwfonds Hervormde Gemeente Amsterdam-Sloten.)
De hier volgende text werd geschreven door A. ten Kate voor de ingebruikneming van de Ark op 31 mei 1961:
Groei van de Arkgemeente.
De doffe mokerslagen van de heimachines zijn de dreunende voetstappen van een expansie zoekende hoofdstad. De skyline van Amsterdam kruipt steeds verder westwaarts. Nog niet zo lang geleden had men van de Postjeskade en Westlandgracht een ongestoord uitzicht op weilanden en tuinderijen. Maar in verbazingwekkend tempo zijn de boerderijen gesloopt, de tuinderspaadjes bedolven onder een dikke laag zand en is de hele landelijkheid historie geworden. Over de hobbelige wegen kwamen de verhuiswagens aanschommelen; winkels werden geopend, doktoren begonnen een nieuwe praktijk en de kinderen vonden hun weg naar de noodscholen. De stad groeit.... de kerk groeit (gelukkig) mee.
Het gebied van tuinstad Slotervaart ressorteerde onder het (kerkelijk) territoir van het dorp Sloten en nog voor de eerste paal in deze tuinstad was geslagen, had de kerkeraad van het dorp al de nodige voorzieningen getroffen. Toen dan ook eind 1955 de eerste bewoners zich hier nestelden, bemerkten ze, dat ze niet in een geestelijk niemandsland waren terechtgekomen. Onder leiding van Ds N. H. Kuipéri werd al direct een begin gemaakt met de gemeenteopbouw en al heel spoedig kon de eerste kerkdienst -- in een lokaal van een noodschool -- worden gehouden.
De Slotervaarters zelf werden ingeschakeld in het gemeentewerk en de nieuwe wijkcommissie kwam handen te kort om de aanhoudende stroom van nieuwkomers op te vangen. De noodschool werd te klein en er werden daarom serieuze plannen gemaakt om tot de bouw van een (nood) kerk over te gaan. Gelukkig kwam er een voorlopige oplossing in de ruimere zaal van het Jongenstehuis Het Heem, dat inmiddels gereed was gekomen. Hogere kerkelijke colleges achtten het echter gewenst, dat er wat betreft de nieuwste tuinsteden een andere wijkindeling moest komen. Daarom werd op 1 januari 1958 het gebied van Slotervaart en het inmiddels volgroeiende Overtoomseveld bij de Gemeente Amsterdam-Sloten gevoegd.
De Herv. Gemeente Sloten N.H. kreeg tot taak de nieuwste tuinstad in opkomst Osdorp te bewerken. Ds Kuipéri bleef echter tot 1 september 1959 als opvangpastor werkzaam in Slotervaart/Overtoomseveld. Het zal hem voldoening hebben geschonken, dat bij zijn afscheid in september 1959 een grote schare kerkelijke medewerkers aanwezig was; een zichtbaar resultaat van zijn pioniersarbeid.
Ds S. S. M. Aertsen nam de taak van Ds Kuipéri over. Na jarenlang predikant te zijn geweest van Wijkgemeente C in Amsterdam-Sloten, was het voor hem een geheel nieuwe ervaring Herder te worden van een Gemeente, die het stempel droeg (en nog draagt) van een moderne jonge woonwijk, vol bruisende levenskracht.
Al vóór de indeling bij Amsterdam-Sloten op 1 januari 1958 van kracht werd, hadden de kerkvoogden van deze gemeente de noodzaak ingezien, dat in de nieuwe uitbreiding zo spoedig mogelijk een definitieve kerk moest verrijzen. Spontaan werd het reeds welgevulde bouwfonds voor de kerk in Slotervaart ter beschikking gesteld.
Na samensprekingen en in overleg met Ds A. A. Wildschut van de Plancommissie der Regionale Kerkelijke Commissie werd grond gereserveerd, een architect aangewezen en een bouwcommissie in het leven geroepen. Ds H. M. Sasse, die reeds vanaf het begin een zeer actief aandeel in de activiteiten van de bouwcommissie heeft gehad, heeft indertijd voorgesteld om de in Slotervaart te bouwen kerk De Ark te noemen. Deze naam is door allen met enthousiasme ontvangen. Sindsdien is het gebied omvattende de tuinsteden Slotervaart en Overtoomseveld als Arkgemeente in de annalen opgenomen.
Velen hebben direct of indirect meegeholpen om financieel de bouw van De Ark mogelijk te maken. Grote steun werd gegeven door een vasthoudende groep gemeenteleden, die trouw maand in maand uit met hun spaarzegels de huizen afliepen. Geen spectaculaire vertoning, maar een stil en eenvoudig werk, dat prachtige resultaten opleverde.
Na vele besprekingen en voorbereidende werkzaamheden kon op 12 april 1960 de eerste paal worden geslagen. De bouw heeft practisch geen tegenslagen gekend en thans is het vreugdevolle moment aangebroken, dat De Ark haar belangrijke functie kan gaan vervullen.
Hartelijk dank aan allen die onze Gemeente de mogelijkheid gaven om in de kerkloze tijd toch godsdienstoefeningen te houden: het Bestuur van de Pro Regeschool; de Directie van het Jongenstehuis 't Heem en tenslotte de Rector en het Bestuur van het Christelijk Lyceum in welks Aula wij sinds eind 1959 tot op heden zo'n doeltreffende ruimte hebben gehad.
Dank ook aan allen, die op een of andere manier hebben meegewerkt om de plannen van De Ark te realiseren.
Dat velen de weg naar dit Huis van God mogen vinden om hier met lof zijn grote Naam te danken.
Amsterdam in panorama zie:
Panorama Amsterdam
Copyright photographers or owners
comment | |