photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Marius Nistor | all galleries >> Cresterea canarilor, sticletilor si scatiilor >> Cresterea si inmultirea canarilor >> Bolile canarilor > Acarioza respiratorie
previous | next

Acarioza respiratorie

Etio-patogeneza:
Sternostoma trachaeocolum este agentul care produce aceasta infestatie la pasarile de voliera. Poate afecta multe specii de pasari ale ordinului Passeriformes sau Psittaciformes: canari, papagali si exotice(in special gulzii). Acesta este un acarian de mici dimensiuni 0,3x0,4 mm de culoare neagra cu un corp globulos inzestrat cu patru perechi de picioare.
Actiune patogenica a acarienilor este direct proportionala cu agresivitatea agentului patogen si rezistenta organismului parazitat:
- actiune microtraumatica si iritativa la nivelul mucoaselor si pielii favorizand penetrarea agentilor patogeni virali sau bacterieni;
- actiune spolianta si hematofaga care se traduce prin extragerea substantelor nutritive si sange;
- actiune toxico-alergica ca urmare a eliberarii substantelor iritante.
Transmiterea acestora se realizeaza prin contact direct ca urmare a hranirii puilor si a regurgitarii de la mascul la femela in timpul ritualului de imperechiere. Deasemenea consumul de apa si alimente infestate cu oua de acarieni expulzate de canarii bolnavi in timpul episoadelor de tuse poate fi o alta modalitate de transmitere a bolii. Acarienii traiesc si se reproduc la nivelul lumenului traheal, al bronhiilor si sacilor aerieni hranindu-se cu sange si avand un ciclu vital care dureaza intre 15 si 20 de zile.
Simptomatologie:
E util de precizat ca boala se intalneste mai frecvent in perioade August-Octombrie si este in directa dependenta cu stresul legat de naparlire. Primele simptome pot sa apara dupa cateva saptamani de la infestatia initiala datorita faptului ca ciclul reproducator al acarianului este lent si doar un numar substantial de paraziti poate produce dificultati respiratorii. Simptomele de ordin general sunt debilitate, pierderea apetitului, penaj umflat si instabilitate pe bat. Cadrul clinic este de boala respiratorie putin contagioasa cu evolutie lenta. Simptomele caracteristice cuprind respiratia cu cicul deschis si miscari ale cozii sincronizate cu cele respiratorii. Accese astmatiforme in special seara, emisia unui sunet specific metalic care se poate asculta apropiind pasarea de ureche, modificari ale vocii cu pierderea sau distorsiuni ale cantecului. Exista atat forme fara exudat sero-cataral(seci) dar de cele mai multe ori apar emisii la nivelul narilor cu murdarirea penajului adiacent.
Diagnostic si tratament:
Diagnosticul este relativ usor de pus la subiectii morti dar mai greu la cei infestati. Examenul traheei va evidentia la examenul microscopic micii acarieni, mai ales la nivelul bifurcatiei.
Dezinfestatia crescatoriei cu un produs pe baza de Permetrina pulverizat pe podea, pereti, ferestre si cu atentie in interiorul custilor. Tratamentul eficace al pasarilor bolnave se face cu un produs pe baza de ivermectina(Ivomec), molecula cu efect paralizant asupra centrilor nervosi ai acarienilor. Dilutia produsului in raport de 1/9 cu propilen glicol. O picatura introdusa direct pe cioc este de cele mai multe ori suficienta pentru efectul terapeutic la un canar fara o infestare grava.
Considerand absorbtia buna a ivermectinului transcutanat, o alta metoda de administrare(mai putin eficienta) este aplicarea a 1sau 2 picaturi din produs pe piele, posterior la baza gatului. In cazurile grave sunt necesare doua sau trei aplicatii la interval de o saptamana. Atentie la manifestarile toxice care pot sa apara. E indicat ca intai sa fie tratati subiectii cu mai mica valoare genetica pentru a se putea observa reactia lor la medicament.

http://www.rione.it/canarini/lancashire/img/veterinaria/acari/acari.jpg full exif

other sizes: small original auto
previous | next
share
Aditzu 29-Oct-2022 19:42
Buna ziua, am descoperit niste puncte mici si negre in fecalele pasarilor ce de la un timp au devenit cam apoase. Voiam sa stiu daca este un semn al parazitilor interni aceasta chestie sau a unei infectii bacteriene. Va multumesc ai as fi profund recunoscator daca mi s-ar raspunde la intrebare.
Guest 24-Nov-2013 11:04
Pentru cei inteeresati, care inca nu au primit raspunsul asteptat, eu am gasit la prima farmacie veterinara "Endectocid" contine doar ivermectina (substanta activa cautata de noi toti pentru aceasta boala).
Marius Nistor28-Feb-2010 20:44
Din lipsa de timp si spatiu nu va pot raspunde pe site. In plus, daca ati fi cautat ati fi gasit singur raspunsurile la intrebarile voastre. Era suficient sa intri pe forum si sa cauti dupa "ivermectina":

http://www.asociatiaornitologica.ro/forum/viewtopic.php?f=31&t=378&p=3630&hilit=ivermectina#p3630

Daca aveti nevoie de un raspuns de la cineva anume va rog folositi adresele de email. Acesta este doar un blog si nu un forum. Pentru discutii adresa forumului este:

www.asociatiaornitologica.ro/forum
Gherzum Mihaita Constantin 28-Feb-2010 08:37
Claudiu nu o sa iti raspunda nimeni, fiindca si eu astept un sfat sau o indrumare de unde pot procura medicamentul pt acarioza respiratorie.
Daca totusi verifica cineva comenturile noastre poate ne va ajuta cineva.
Incearca sa iei legatura cu un medic veterinar, pana atunci dute la un pet shop si ia pt canar vitamine de pus in apa si respecta dozajul, schimba apa de cate ori este nevoie pe zi si paztreaza curatenia in colivie, eventual separa canarul bolnavicios de restul pasarilor.
Asigura-i o alimentatie cu toata gama de seminte. Poti sa ii dai un mixt de galbenus bine fiert dat prin razatoare cu morcov si pesmet sau biscuit in cantitati micute cat sa le poata consuma sa nu se strice inrecipientele de hranire.
Poti sa mai scrii pe forum poate te mai pot ajuta cu vreun sfat.
Claudiu 23-Feb-2010 16:30
Am un canar de 5 luni...pana acu nu am avut nici o problema cu el...a cantat...totul ok. Aseara l'am gasit pe fundul coliviei...cu piciorul stang strans asa...parca era paralizat...statea intr'o aripa...si nu se mai misca. In dimineata asta vad ca se misca..sa urcat sus in colivie dar nu mai vede cu ochiul stang si sta asa "bleg". Imi puteti spune ce sa intamplat?
Gherzum Mihaita Ctin 11-Feb-2010 08:20
Numele meu este Mihai si am un mascul care nu poate canta deloc. L-am cumparat pe 3 ianuarie 2010 si mi s-a spus ca este in perioada ce crestere, este pui si inca nu si-a dat drumul la cantec. Dupa aproimativ o luna am observat ca isi umfla gusa dar fara nici un rezultat, parca ar fi mut. Din cand in cand scoate niste sunete seci, parca ar vrea sa ciripeasca ceva dar nu ii ies decat niste sasaeli. Mai am doua canarite care scot sunete normale si imi este frica sa nu se imboolnaveasca si ele.
Va rog sa imi spuneti unde pot gasi acest tratament pt acarioza respiratorie?
ligia man 23-Jun-2009 19:52
am un canar bolnav...parca nu poate respira cum trebuie,nu mai canta,se umfla cateodata,dar mananca foarte bine!...credeti ca ar putea fi vorba de acarioza respiratorie?
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment