photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Gervan | profile | all galleries >> Somewhere in the Netherlands >> Overijssel >> Steenwijk - Rams Woerthe tree view | thumbnails | slideshow

Steenwijk - Rams Woerthe

The mansion Rams Woerthe was built in 1899 in Art Nouveau Style by the architect A.L.van Gendt by order of J.H.Tromp Meesters. Rams Woerthe is surrounded by a large park designed by Hendrik Copijn.
Inside the house are Art Nouveau murals by Co Breman and stained glass windows by Adolf le Comte.
Rams Woerthe houses an expo of the work of Hildo Krop, a Steenwijk born artist.

*****

De villa Rams Woerthe in Steenwijk werd in opdracht van de Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters als woonhuis gebouwd. Het ontwerp is van A.L. van Gendt, vooral bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Rams Woerthe gebouwd in Art Nouveau-stijl (oftewel Jugendstil) kwam in 1899 gereed. De opdrachtgever Tromp Meesters heeft het huis slechts negen jaar bewoond. In 1908 overlijdt hij op 53-jarige leeftijd. Zijn weduwe wil er niet blijven wonen en verkoopt in 1917 het pand aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden.( 41.000) De gemeente Steenwijk vestigt er dan in 1919 het gemeentehuis in. Thans is de villa het bestuurscentrum van de gemeente Steenwijkerland met werkkamers voor burgemeester en wethouders. Rams Woerthe wordt omgeven door een 20 hectare groot park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn. In het park bevindt zich een lange slingerende vijver, parallel aan de oude, tegenwoordig afgedamde, Steenwijker Aa. Er zijn circa 45 soorten bomen een heesters te zien. Later is er nog een hertenkamp aangelegd. Ook is er in het park een theekoepel te vinden. De voormalige villa staat in de top 100 van Nederlandse monumenten (cultureel erfgoed). In het interieur zijn monumentale jugendstil-wandschilderingen van Co Breman te zien. In de entree en het trappenhuis zijn de gebrandschilderde glas-in-loodramen van Adolf le Comte te bewonderen. In het gebouw, waar al vanaf 2002 een Kropkamer was, is sinds 2007 het Instituut Collectie Krop (ICK) gevestigd. In enkele zalen is een tentoonstelling over werk en leven van de uit Steenwijk afkomstige kunstenaar Hildo Krop (1884-1970), bekend als stadsbeeldhouwer van Amsterdam, te bezoeken. (Bron: Wikipedia)