photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Gervan | all galleries >> Travel >> Mexico > Chichén Itzà, Kukulcan
previous | next
Dec 2005

Chichén Itzà, Kukulcan

Chichen Itza is a large pre-Columbian archaeological site built by the Maya civilization located in the northern center of the Yucatán Peninsula, in the Yucatán state, present-day Mexico.


Chichen Itza was a major regional focal point in the northern Maya lowlands from the Late Classic through the Terminal Classic and into the early portion of the Early Postclassic period. The site exhibits a multitude of architectural styles, from what is called “Mexicanized” and reminiscent of styles seen in central Mexico to the Puuc style found among the Puuc Maya of the northern lowlands. The presence of central Mexican styles was once thought to have been representative of direct migration or even conquest from central Mexico, but most contemporary interpretations view the presence of these non-Maya styles more as the result of cultural diffusion.(Source: Wikipedia)


*****


Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya, en hier bevindt zich de Piramide van Kukulcán. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad lag in het noorden van de Mexicaanse staat Yucatán en werd pas laat in de geschiedenis van de Maya belangrijk, nl. in de 9e eeuw. Volgens de legendes werd de stad in 987 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, maar vermoedelijk is de stad al ouder en werd hij in 987 veroverd door Topiltzin. In deze tijd ging de Klassieke Tijd van de Maya ten einde en veel van de steden van het zuiden kwamen leeg te staan. Het oude ahauschap had afgedaan. In Chichén Itzá werd daarom een andere staatsinrichting gehanteerd die meer op collectief leiderschap neerkwam. Bovendien stond de staat meer open voor het burgerschap van mensen uit andere streken die veroverd werden en zo werd Chichén Itzá het centrum van een groter rijk dan de Maya's tot dusver gekend hadden.

Chichén Itzá ligt niet ver van de rand van de oude krater van Chicxulub. Van deze beroemde krater, die gevormd is door de inslag die waarschijnlijk een eind maakte aan de Dinosauriërs is aan het oppervlak niet veel te zien, behalve de cenotes, de ondergrondse poelen die in het klovenstelsel van de krater gevormd zijn.(Bron:Wikipedia)












NIKON Super Coolscan 5000 ed

Pentax Espio 200

other sizes: small medium large auto
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment