photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Esa Ervasti | profile | all galleries >> Galleries by subject >> Luonnonvaraiset kasvit / Wildflowers >> Niityt, kedot ja pientareet / Meadow wildflowers >> Ketoneilikka / Maiden Pink tree view | thumbnails | slideshow

Ketoneilikka / Maiden Pink

Dianthus deltoides

Ketoneilikan levinneisyys kattaa lähes koko Euroopan ja Siperian eteläosat. Suomessa ketoneilikka on arkeofyytti, eli muinaistulokas.
Se on tunnettu kylien ja laidunten ketokasvina jo vuosisatojen ajan.
Laji on saapunut Suomeen ihmisen mukana jo ennen 1600-luvun alkupuolta, vain lounaissaariston ulkosaarilla se saattaa olla alkuperäinen.
Tätä nykyä se on melko yleinen, mutta niukentuva Vaasa-Jyväskylä- Joensuun linjalle asti.
Ketoneilikka viihtyy vain aurinkoisilla ja avoimilla paikoilla, missä sen kukan punainen väri houkuttelee päiväperhosia pölyttäjiksi (muut hyönteiset eivät erota punaisia värisävyjä).
Kuivat, matalaruohoiset kedot ovat ketoneilikan parhaita kasvupaikkoja.
Kotieliäinten laiduntaminen ja heinän niitto ovat ylläpitäneet sille soveltuvia elinympäristöjä. Näiden perinnemaisemien pinta-ala on kuitenkin huolestuttavasti vähentynyt ja ketoneilikka monien muiden kasvien ohella taantunut.
Ketoneilikka onkin luokiteltu silmälläpidettäväksi lajiksi. Taantumiskehityksen jatkuessa sillä on riski joutua uhanalaiseksi.
Neilikka sana tulee keskiaikaisesta saksan kielestä, jossa negelken tarkoitti pientä naulaa. Tämä muoto muistutti mausteneilikan kuivattuja kukannuppuja.
Suomalainen kansanperinne tuntee sille monia kutsunimiä: ylioppilaskukka, kissankihlakukka, mäkiruusu, enkelin kengännauha...

Maiden Pink thrives best in dryish meadows where the vegetation is not too tall. Where the vegetation is more luxuriant,
the maiden pink often grows next to rocks or boulders where it can compete amongst taller neighbours.

.