photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Cristian Jensen | all galleries >> Birding in Spain - Best Birding Sites in Spain - Wildlife Photography >> Birds and landscapes from the Ebro Delta Nature Park - Aus del Delta de l'Ebre - Aves y paisajes del Parque del Delta del Ebro > Little Bittern - Ixobrychus minutus - Avetorillo - Martinet menut
previous | next
Little Bittern - Ixobrychus minutus - Avetorillo - Martinet menut
© Cristian Jensen Marcet

Little Bittern - Ixobrychus minutus - Avetorillo - Martinet menut

Excursió al Delta de l'Ebre


Martinet menut
Lo Fatxenda o Caquetó com l’anomenem al Delta, o Martinet menut, com li diuen a la resta de Catalunya, te com a nom llatí Ixobrychus minutus. Amb 35 centímetres de longitud i 140 grams de pes és el més petit dels ardèids sent més menut que una polla d’aigua. Els ardèids són ocells de potes i colls llargs amb un bec llarg i punxent. El bec l’utilitzen com si es tractés d’un arpó i pesquen als marges de canals, llacunes i arrossars. Les preses en general son petites, especialment Carpes (Cyprinus carpio) i Cranc de riu americà (Procambarus clarkii). Els mascles adults són de color crema amb l’esquena i el capell negres, i el bec de color groc amb la base taronja. Femelles i joves són marró clar amb estries mes fosques. Quan vola, se li remarquen a la part frontal de les ales, unes grans taques de color marró clar, que li contrasten amb la resta de les plomes mes fosques. Molta gent quan veu una femella o un jove per primer cop el poden confondre amb lo Toro o Bitó, però aquest últim és molt mes gran. En castellà l’anomenen Avetorillo ja que recorda al Toro en menut.
El Martinet menut és una espècie migradora present durant els mesos mes càlids. Arriben a l’última setmana de març però no es fins la primera o segona setmana d’abril que són més comuns . Els últims fatxendes que es veuen durant l’any són a la tercera setmana d’octubre i molt rarament algun durant l’hivern. Aquest moixó passa els hiverns a les zones tropicals i equatorials de l’Àfrica com Costa d’Ivori.
A Catalunya aquest ocell es reprodueix a 59 localitats. No se sap amb exactitud el nombre de parelles però es creu que és superior a les 1000. Sobretot cria en zones humides, rieres, rius i basses. La població més important a Catalunya es troba al Delta de l’Ebre amb una estima entre 500 i 900parelles. Per reproduir-se, a Riet Vell prefereix les illetes de Boga en comptes del canyís, arribant a una densitat bastant elevada amb 2’3 parelles per hectàrea.
A Espanya hi ha una estima de 2300parelles (anys 1990) amb una distribució costanera amb tendència al clima més temperat de la Mediterrània. Ascendeix mitjançant els cursos fluvials com l’Ebre, Guadalquivir, Tajo, Guadiana,etc. Les principals zones de nidificació són el delta de l’Ebre, Doñana i l’albufera de València.
Es distribueix en zones temperades y tropicals d’Europa, Àsia i Àfrica. A Europa englobaria tota la regió meridional fins a la latitud del golf de Finlàndia, sempre lligada a zones humides amb senill/canyís o boga.
És un ocell que al Delta es pot veure als marges d’arrossars, llacunes i canals durant els mesos de primavera, estiu i tardor. Especialment de finals de maig fins a principis de juliol és quan es deixen veure més fàcilment ja que han d’estar mes actius degut a que estan en plena cria dels pollets. Són ocells que generalment no fan colònies sinó que distribueixen els seus nius per les llacunes en Canyís o Boga. Aquesta espècie es reprodueix dintre de les zones naturals d’aigua més dolça del Delta de l’Ebre com ara la Illa de Buda, Canal Vell, el Clot, les Olles, l’Encanyissada, Riet Vell, l’Alfacada, o Vilacoto.
El Martinet Menut és un ocell relativament comú al Delta de l'Ebre durant el periode estiuenc amb entre 500 a 900 parelles reproductores. El Delta és la zona de cria més important de tota Catalunya i representa la meitat dels efectius d'Espanya. El Martinet Menut durant l'hivern roman a zones de l'Àfrica tropical. A l'hivern són escasses les seves citacions a Catalunya però sobretot es concentren al Delta de l'Ebre i Llobregat.

Mes informació sobre l'especie CLICA AQUÍ

Aquesta foto va ser presa en una de les sortides al Parc Natural del Delta de l'Ebre amb Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/
__________________________________

El Avetorillo es una ave relativamente común en el Delta del Ebro. Durante el periodo estival su población reproductora se estima en unas 500 a 900 parejas. El Delta es la zona de cría mas importante de toda Cataluña y representa la mitad de la población reproductora en la España peninsular. Durante el invierno lo pasan en zonas del Africa tropical regresando en primavera. Durante el invierno es muy raro poder observar una de estas aves, siendo muy escasas sus citas en Cataluña concentrándose en el Delta del Ebro y Llobregat.

Esta foto fue tomada en una de las excursiones al Parque Natural Delta del Ebro con Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/
__________________________________

This picture was taken in one of the day trips to the Ebro Delta Nature Park from Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/

Birding Tours to the Ebro Delta

Audouin Birding Tours - Birdwatching in Spain - Catalonia based in the Ebro Delta - http://www.audouinbirding.net/


Excursiones al Delta del Ebro

Audouin Birding Tours - Excursiones para la observacion de Aves en el Delta del Ebro, Ports y otras destinaciones en Catalunya y España - http://www.audouinbirding.net/


other sizes: small medium original
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment