photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
Cristian Jensen | all galleries >> Birding in Spain - Best Birding Sites in Spain - Wildlife Photography >> Birds and landscapes from the Ebro Delta Nature Park - Aus del Delta de l'Ebre - Aves y paisajes del Parque del Delta del Ebro > Squacco Heron - Ardeola ralloides - Gracilla cangrejera - Martinet Ros - Tophejre
previous | next
Squacco Heron - Ardeola ralloides - Gracilla cangrejera - Martinet Ros - Tophejre
06-JUL-2009 Cristian Jensen Marcet - Audouin Birding Tours

Squacco Heron - Ardeola ralloides - Gracilla cangrejera - Martinet Ros - Tophejre

Ebro Delta Nature Park, Catalonia, Spain

El Delta de l'Ebre ofereix grans possibilitats per al visitant, incloent itineraris en bici, en baixell, a peu i en furgoneta. Les sortides més completes, sense cap dubte, són les excursions amb furgoneta i grups reduits de gent. A tots els participants se'ls hi facilita binocles. El grup, amb un guia expert amb ocells i natura, pot gaudir de grans imatges a través d'un telescopi terrestre de gran qualitat. Totes les fotos que pots veure en aquesta web son de sortides fetes amb grups de gent.
Aquesta foto va ser presa en una de les sortides al Parc Natural del Delta de l'Ebre de Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/

El Martinet Ros te com a nom llatí Ardeola ralloides i és un dels ocells que al Delta l’anomenen Patxera juntament amb al Martinet Blanc i l’ Esplugabous. És una espècie molt bonica i relativament petita comparada amb la majoria dels altres congèneres de la família dels ardèids. Es de color groc, d’aquí li ve el seu nom, i després de criar adopta un plomatge al cos de color morró avellana. És en aquesta època, més difícil de veure ja que s’amaga molt millor amb la vegetació. Les ales son de color blanc i quan surt volant és quan es pot veure bé el marcat contrast entre les ales blanques i el cos. S’assembla al Martinet Blanc i a l’ Esplugabous però és més petit, de color groc o marró depenent en l’ època de l’any. Les preses són animals aquàtics, en gran mesura Cranc de riu Americà (Procambrus clarki) i amb menys proporció peixos com són la Carpa (Cyprinus carpio), l’Anguila (Anguilla anguilla), insectes aquàtics i granotes .
El Martinet Ros és una espècie migratòria present durant els mesos de primavera i estiu, arribant a l’ Abril i comencen a marxar a l’agost fins a l’octubre. Passa els hiverns a les zones tropicals i equatorials de l’Àfrica com Sierra Leone. Això implica dues migracions anuals creuant el Mar Mediterrani i el desert del Sàhara. Durant l’ hivern es rar de veure’n algun al Delta de l’Ebre però en els últims anys sembla que cada cop més exemplars decideixen quedar-se però sempre en un nombre molt reduït.
A Catalunya aquest ocell que cria esporàdicament o amb nombres molt reduïts a les Illes Medes, al Delta del Llobregat, al pantà d’ Utxesa i a l’ Aiguabarreig Segre - Cinca. Però el Delta de l’Ebre és un ocell relativament comú amb una població de 674 parelles reproductores i representa el nucli reproductor més important de Catalunya i Espanya. A Espanya hi ha una estima de 850 -1100parelles amb oscil·lacions molt fortes segons els nivells d’aigua durant l’estiu, reproduint-se amb nuclis de gran importància a Doñana, Albufera de València, El Hondo y Santa Pola. La seva distribució a Europa englobaria la majoria de països de la regió mediterrània, sempre lligada a zones humides de certa importància sobretot a Turquia i Romania.
Les primeres dades de nidificació a Catalunya són al Delta de l’Ebre l’any 1972 amb 20 parelles i al llarg dels anys la seva població ha anat augmentant fins assolir els nombres d’avui en dia. És una espècia en clara expansió tot i així està catalogada com propera a l’amenaça doncs entre el 60% i el 80% de la població espanyola està concentrada al Delta de l’Ebre i els riscs més grans són la reducció dels seus hàbitats sobretot per les sequeres tant a les zones de cria com a les zones d’hivernada i la contaminació de les aigües amb plaguicides als arrossars.
És un ocell que es pot veure als marges d’arrossars, llacunes i canals pescant alguna de les seves preses i intentant amagar-se amb la vegetació com ara el canyís, la boga o l’arròs. Son ocells generalment colonials i fan el niu sobre del Canyís o la Boga. Les colònies les situen zones es dintre les reserves naturals del Delta de l’Ebre com ara la Illa de Buda, Canal Vell, el Clot o les Olles.
Més informació en forma de gràfiques i mapes de distribució de l'espècie.

__________________________________
El Delta del Ebro ofrece grandes posibilidades para el visitante, incluyendo itinerarios en bicicleta, en barco, a pie y en furgoneta. Las salidas mas completas son sin duda, las excursiones en furgonetas y grupos reducidos de gente. A todos los participantes de les facilitan prismaticos. El grupo, con un guía experto en aves y naturaleza, podrá gozar de imagenes increibles de pajaros de muy cerca.

Classe: Aves Ordre: Ciconiiformes, Família: Ardeidae, Gènere: Ardeola

Ardeola ralloides (Scopoli, 1769)

El martinet ros o oroval (Ardeola ralloides) és un ocell de l'ordre dels ciconiformes i lleugerament semblant a l'esplugabous. El nom "martinet ros" es fa extensiu a la resta d'espècies del gènere Ardeola.

Morfologia
És un ardeid rodanxó i de coll ben desenvolupat. Fa 40-49 cm de llargària i 82-95 cm d'envergadura alar. És de color falb clar, amb les ales i la cua blanques i les plomes de la nuca llargues i negrenques. A l'època reproductora presenta una trossa llarga i penjant d'aspecte ratllat i el bec de color negre i blau.
Reproducció
Nidifica en colònies mixtes. Situa els nius a la perifèria de la colònia i forma petits nuclis al voltant dels nius de les altres espècies, que estan molt més avançats. Això s'esdevé al començament de juny. Ha estat comprovada la nidificació a l'Albufera de València i al Delta de l'Ebre. En aquesta darrera localitat presenta una població d'unes 120 parelles nidificants.
Fa un niu ben acabat, amb un sostre de branques. La grandària de la posta és de 4-6 ous que fan eclosió al cap de 21-25 dies. Un cop finalitzada la cria se'n va cap a l'Àfrica tropical (entre la darreria de setembre i mitjan-final d'octubre).
Alimentació
Pot recórrer grans distàncies per obtindre menjar: peixets, crustacis, mol·luscs, granotes, insectes i larves.

Distribució geogràfica
Habita a la meitat meridional de la Península Ibèrica, a Suïssa, a la Camarga, al sud-est d'Europa, a tot Àfrica i a Madagascar.

Passa en migració pels Països Catalans i hi és un niador poc freqüent. Només se n'hi troba al Delta de l'Ebre, on arriba més tard que els altres ardeids, amb els quals comparteix les colònies.

Esta foto fue tomada en una de las excursiones al Parque Natural Delta del Ebro de Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/
___________________________________

The birds in the Ebro Delta Nature Park are everywhere but with Audouin Birding Tours you will find the most spectacular spots and rare species.
This picture was taken in one of the day trip to Ebro Delta Nature Park from Audouin Birding Tours http://www.audouinbirding.net/

Audouin Birding Tours birdwatching in Spain

Audouin Birding Tours - Birdwatching in Spain - Extremadura, Andalucia, Aragon and Catalonia - http://www.audouinbirding.net/


Excursiones al Delta del Ebro

Audouin Birding Tours - Excursiones para la observacion de Aves en el Delta del Ebro, Ports y otras destinaciones en Catalunya y España - http://www.audouinbirding.net/

Canon EOS Digital Rebel XS
1/800s f/5.6 at 400.0mm iso400 full exif

other sizes: small medium original
share
Type your message and click Add Comment
It is best to login or register first but you may post as a guest.
Enter an optional name and contact email address. Name
Name Email
help private comment