photo sharing and upload picture albums photo forums search pictures popular photos photography help login
BAS Photography | all galleries >> Travel Through Romania >> Brasov > Casa Sfatului, Brasov
previous | next
27-AUG-2009

Casa Sfatului, Brasov

view map

Locatie: Piata Sfatului nr. 30
Anul constructiei: 1420

In veacul al XIV-lea, pe locul unde se afla astazi Muzeul de Istorie Brasov, exista un turn, situat pe atunci in afara cetatii. Acesta isi oglindea silueta in apele paraului ce cobora dinspre Schei spre Prundul Rozelor. In jur se afla o zona paraginita care ingreuna accesul spre santurile de aparare ale cetatii. Turnul raspundea la doua necesitati: una de paza, alta comerciala. Pe atunci intrarea negustorilor straini in cetate era oprita, ei trebuind sa-si desfaca marfurile in jurul turnului.
In secolul XV-lea cetatea isi largeste perimetrul, astfel in cuprinsul ei intrand si turnul ei de paza, precum si cladirea breslei cojocarilor, aflata in vecinatate. In 1420, acestei cladiri i se adauga un etaj pentru sedintele sfatului si pentru procese. Cladirea capata atunci denumirea de "Casa Sfatului". Aici este prezentat, la 17 februarie 1550, spectacolul cu piesa de teatru "Abel vinde pe Cain".
Cojocarii isi pastreaza dreptul de proprietate asupra parterului pana in 1872, cand breselele sunt legal desfiintate. Intre 1515-1526 se adauga cladirii noi incaperi, destinate negustorilor de marfuri fine (matasuri, bijuterii etc). Intre 1525-1528 a fost construit turnul pentu observatie, inalt de 58 m.
Turnul central este inconjurat de alte patru turnuri mai mici, avand in varf cate o sfera. Prezenta acestora semnifica dreptul orasului de a da sentinta cu moartea.
Prin 1523, in turnul Casei Sfatului este instalat un ceas, de catre mesterul Georgius din Sighisoara.
Marele incendiu din 1689 provoaca distrugeri insemnate, iar acoperisul este distrus in intregime, reparatiile executandu-se dupa opt decenii. Dupa prima refacere, cladirea are un acoperis simplu de sindrila, pentru ca dupa 1774 sa i se inalte altul, in forma de bulb. Tot atunci i se adauga loggia de la parter, in stilul renasterii, pe care este asezata stema orasului.
Din inaltimile turnului se vesteau diferite evenimente, de pilda incendiile. De aici denumirea de "Turnul Trompetilor". O incapere adaugata cladirii la parter era destinata pompierilor si instalatiilor de stingere a incendiilor. Aceasta a fost pastrata pana in secolul XVIII-lea.
In preajma cladirii cu turn se afla piata, compartimentata dupa specificul produselor desfacute: targul graului, sirul dogarilor, situl inului, sirul florilor.
Monumentul si zona in care acesta este situat evoca si evenimente dramatice: in cladirea sfatului se aflau si incaperile inchisorii, iar in apropiere se inalta spanzuratoarea. Aici a fost expus in 1688, dupa executie, capul lui Stefan Stenner, unul dintre cei patru conducatori ai rascoalei impotriva stapanirii orasului. In 1792 sinistra instalatie pentru spanzuratoare este mutata in fata Portii Cetatii.
Aici, in Casa Sfatului, se iau, veacuri de-a randul, hotarari legate de evenimente importante pentru Brasov, Tara Barsei, sau chiar pentru intreaga Transilvanie. Aici se decide opozitia impotriva predarii orasului Habsburgilor. Aici tine Mihai Viteazul una din dietele Transilvaniei.
Astazi Casa Sfatului se prezinta intr-o forma asemanatoare cu cea de dupa reconstructia din 1770-1774. In ceea ce priveste turnul, in forma sa actuala, dateaza din 1910. In 1950 in Casa Sfatului este inaugurat Muzeul de Istorie al Judetului Brasov.
Sursa: www.brasovean.ro/pro_0000858_0000857.html


other sizes: small medium original auto
previous | next
share
Guest 27-Aug-2009 12:30
superb!
princess27-Aug-2009 06:31
Very nice presentation. V.
Ali Majdfar27-Aug-2009 05:04
Splendid capture, ~V